Tips för gryta och långkok

Tips för gryta och långkok

Under höst- och vintern finns det få saker som smakar så gott som en mustig, värmande gryta. Här följer några tips för att göra grytan så bra som den kan bli.

  • Använd rätt detalj! Precis som vid grillningen bör man använda rätt detalj till en gryta, även om det kanske inte är riktigt lika kinkigt. Högrev, lägg och bogstek (eller märgpipa) gör sig mycket bra i grytor med dess hårda och välmarmorerade sammansättning.
  • Lägg fram köttet i tid! Om man vill ha en fin yta på köttet, får det inte vara för kallt när man lägger det i pannan. Låt det därför ligga framme i god tid innan du påbörjar matlagningen, så att det kommer upp i rumstemperatur.
  • Hetta upp pannan ordentligt! Lika viktigt som att inte ha kallt kött, är att man har en riktigt het panna när man lägger i köttet. Påbörja därför stekningen med olja (tål mycket högre temperaturer än smör), och lägg till smör på slutet för att få den rätta smaken. Fyll inte heller upp stekpannan med för många köttbitar på en gång. Då räcker inte värmen till för alla, och det blir istället ett resultat som liknar kokt kött.
  • Planera matlagningen så kan du ta det lugnt sen. En gryta mår bara bra av att stå länge. Kan du börja tillaga den på morgonen, eller ännu hellre dagen innan den ska ätas, så vinner den på det. Smakerna kommer fram tydligare, och du hinner låta köttet möra precis så mycket som du vill.
  • Var inte rädd för att smaksätta! I en gryta har du alla möjligheter att justera styrkan och mustigheten i slutet av matlagningen genom att tillsätta grädde, mjölk, vatten eller annan vätska. Just därför kan du krydda tills du får fram precis den smak du vill ha, och sedan avsluta med justeringen.
  • Sous Vide! Ett lite annorlunda tips för långkoket. När man grillar eller steker exempelvis en oxfilé har man stora möjligheter att påverka färgen när den är färdig, genom att helt enkelt avbryta tillagningen när den har uppnått en viss temperatur. I långkoken är det lite svårare, eftersom de ska göra just det - koka under lång tid. Då kan man använda sig av en metod som kallas Sous Vide. Det innebär att man lägger köttet i en tätförsluten påse utan luft (så lämpligt att vårt kött är vacuumpackat!), som man sedan lägger i en kastrull med vatten. Temperaturen ska hålla ca 57 grader Celsius, beroende på vad det är för kött som tillagas. Man får kolla temperaturen med jämna mellanrum, och göra finjusteringar genom att låta kastrullen bara stå delvis på plattan, om det krävs. Om temperaturen verkar stabil kan du utan problem låta köttet stå under natten och ta reda på det dagen efter. När du öppnar påsen har du ett mycket mört, rosa kött, som det är bara att bryna på för att få rätt yta!

Vill du ha flera tips eller hjälp att prova något nytt? Kontakta oss för mer detaljerade tips på hur man kan tillaga en särskild detalj med bästa resultat!

Vi har beviljats startstöd för att genomföra vår satsning på ett hållbart jordbruk med djur som är till nytta för miljön, och ett närproducerat ekologiskt kött av absolut högsta kvalitet.

Vi har även beviljats stöd för att bygga ett gårdsslakteri, så att djuren slipper transporter, och kan hanteras och behandlas på bästa möjliga vis. Detta bygge kommer att påbörjas under 2021.

EU